Протестују власници туристичких чамаца на Увцу

Сезона на прагу а нема уговора - јутрос испред

Сезона на прагу а нема уговора - јутрос испред

Власници чамаца који у кањону Увца возе туристе у панорамско разгледање, јутрос су у Новој Вароши протестовали испред седишта Специјалног резервата приоде „Увац“ незадовољни јер касни потписивање уговора за овогодишњу сезону. У предузећу „Резерват Увац“ које газдује овим природним добром, кажу међутим да је све стопирано због нових услова које је прописао Завод за заштиту природе Србије, али да верују да ће туристичка сезоне почети 15. јуна.

На тендеру који је расписан у фебруару посао је добило 18 правних лица са 32 пловила, из Нове Вароши, Сјенице, Ужица и Пријепоља. Уговори је требало да се потпишу средином априла, а да сезона стартује 1. маја, али је све пролонгирано због увођења ванредног стања. Прошле године кањон Увца је угостио 16.500 туриста, од чега је њих око 13.000 посетило Ледену пећину.

-Мада је укинута ванредно стање уговора још нема, а туристичка сезона је на прагу и већ имамо доста уговорених тура. Пре пар дана смо добили информацију да се планира расписивање новог тендера, што значи да би сезоне почела тек средином лета што је за нас неприхватљиво. Већина нас живи од овог посла и у огромном смо проблему, јер смо уложили и време и новац у ово. Тражимо да „Резерват“ до краја спроведе тендер  и да потпишемо уговоре по условима које су раније прописали , а не да се под притиском моћника све поништи и крене испочетка како би се изашло у сусрет појединцима- каже чамџија Марко Обићина из Нове Вароши.

Дозволу добило 18 предузетника са 32 пловила - брана на Растокама

Према условима које је прописао Завод за заштиту природе, током туристичке сезоне вожња кроз менадре Увца дозвољена је свакога дана, осим понедељком, у четири преподневна термина. Дозволу да вози туристе од бране на Растокама, на тендеру је добило 14 предузетника, док би четири предузетника са седам чамаца кретало са Миликине равни из правца Сјенице.

-За петнаестак дана нам стижу први туристи из Бугарске, а ми још увек не знамо када ће бити потписани уговори са „Резерватом“. Уколико се ништа не реши у нарених пар дана мораћемо да откажемо договорене аранжмане, што све шаље негативну слику о читавом крају. У промоцију кањона Увца држава је уложила велики новац па би требала да се укључи и у решавање овог проблема - каже Бобан Васојевић из Сјенице.

Незадовољни власници чамаца протест ће наставити на брани на Растокама, где ће, кажу,  остати све испуњења захтева. Неки од њих су најавили и да ће штрајковати глађу.

-Пред сваку сезону буде сличних проблема јер је из године у годину све више пријављених за вожњу туриста. Ми као управљач настојимо да максимално изађемо у сусрет власницима пловила, али до границе коју је поставио Завод за заштиту природе. Међутим, пре пар дана Завод нам је доставио нове строжије услове заштите, од оних прописаних пре две године. Због тога смо од њих затражили додатно тумачење, а о томе шта даље разговараће се данас и на Скупштини предузећа - каже Миљка Дучић, директорка „Резервата Увац“. 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.