Општина дели 100.000 садница новим малинарима

У Новој Вароши је под малином 60 хектара

У Новој Вароши је под малином 60 хектара

Општина Нова Варош и Удружење произвођача јагодичастог воћа „Златни брег“ помоћи ће са по 2.000 сертификованих садница малина укупно 50 сеоских газдинстава која имају жељу да се баве овом врстом воћарске производње. За реализацију пројекта “Унапређење воћарства на територији општине Нова Варош“ обезбеђено је 100.000 садница сорте виламет из матичног засада Удружења „Златни брег“, а сваки од заинтересованих воћара добиће садница за подизање 10 ари малињака.

Укупна вредност пројекта је 13 милиона динара, а за бесплатне саднице малине од средине јуна ће моћи да конкуришу носиоци пољопривредног газдинства који нису старији од 50 година. У општинској управи кажу, да ће донацију од 2.000 садница чија је вредност око 600 евра, добити само оно пријављено газдинства које припреми земљиште за садњу у складу са саветима струке.

-Циљ пројекта је унапређење конкурентности воћарске производње у нововарошком крају кроз подизање нових плантажа малине, за коју постоји сигуран пласман и организовани откуп. Развој оваквих малих породичних бизниса у пољопривреди је један од услова опстанка и развоја руралних подручја какво је наше – кажу у Општини Нова Варош.

Нови малињаци биће подигнути по принципима савремене воћарске производње. Општина Нова Варош и Удружење "Златни брег" формираће Комисију за мониторинг и евалуацију пројекта, која ће имати задатак да врши селекцију пријављених парцела, као и да контролише примену агротехничких мера пре и током садње.

-Стручњаци који ће бити ангажовани на овом пројекту својим знањем и присуством помоћи ће да све технолошке и агротехничке мере буду урађене правовремено и у складу са правилима струке. Општина ће у оквиру пројекта финансирати агрохемијску анализу земљишта на пријављеним парцелама. Спровођење мера поправке плодности земљишта ће обављати свако домаћинство на основу препорука акредитоване лабораторије, док ће општина обезбедити неопходно ђубриво– каже Бранко Бјелић, заменик председника Општине Нова Варош.

У нововарошком крају се иначе малињаци простиру на око 60 хектара.

(Опширније у новом броју "Варошких новина" који је на киосцима)

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.