Реаговање: Тавничко језеро чувајмо за поколења!

Бисер у њедрима Муртенице - Тавничко језеро

Бисер у њедрима Муртенице - Тавничко језеро

Доктор Радојица Перишић реаговао је на текст „Тавничко језеро, бисер у њедрима Муртенице !“, објављен пре три дана на нашем сајту. Редакција „Варошких новина“ придружује се његовом апелу посетиоцима Тавничког језера да се понашају одговорно како би језеро и живи свет у њему сачували за поколења.

Иначе, Тавничко језеро у Драглици формирано је пре тридесетак година на дну јаме напуштеног рудника магнезита. Бисер је у њедрима Муртенице, који из године у годину привлачи све више посетилаца.

Реаговање доктора Радојице Перишића преносимо у целини:
* * *
Тавничко језеро још увек јесте бисер али веома лако може, неодговорношћу посетилаца, да постане депонија смећа. Лично сам у више наврата сакупљао и у контејнер односио разну отпад, од мноштва флаша до дечјих памперс-пелена.

Друго, једнако важно, јесте чињеница да је језеро порибљено захваљујући ентузијазму мештана и са циљем да се оплемени а не да буде зона за риболов. Поједини примерци су донети чак из Баната. Број риба у језеру је свега неколико десетина и риболов би врло брзо довео до њиховог потпуног нестанка. Узгредно да напоменем да сам у два наврата мерио дубину језера и да је највећа дубина око осам метара.

Радојица Перишић, рођен у засеоку Перишићи, у непосредној близини језера

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.