Тавничко језеро, бисер у њедрима Муртенице !

Рај за купаче - Тавничко језеро у Драглици

Рај за купаче - Тавничко језеро у Драглици

Ако још нисте одлучили где ће те на купање овог лета, наша препорука је Тавничко језеро. Обавезно га посетите, нећете се покајати.

Тавничко језеро дуго је било скривено у њедрима Муртенице. До пре пар година у његовим чарима уживали су само привилеговани, а онда се прича о лепотама проширила друштвеним мрежама , па из лета у лето бележи све више посета.

Језеро је формирано пре тридесетак година на дну јаме коју су у Драглици ископали рудари тражећи руду магнезита. Дугачко је 70 и широко око 40 метара, а због стрмих, готово вертикалних падина до воде се може сићи само на пар места. Највећа дубина је, кажу мештани, 18 метара, а измерили су је на средини језера.

-Пуне га два јака извора а има и подземне одводне канале па је вода у језеру увек бистра. Вода је лети топлија него на језерима у канону Увца, заклоњено је од ветра и нема таласа, па је прави рај за купаче. Нема ни чамаца, а мештани су овде својевермено убацили и рибљу млађ, па се данас могу упецати о већи примерци- каже одборник Иван Младеновић, родом из Драглице.


Од магистрале 200 метара

Тавничко језеро прави је драгуљ. Налази се на око 200 метара изнад магистрале , од Тавника ка Златибору, и до њега се може стићи солидним макадамским друмом. Језеро је окружено четинарском шумом и склоњено од погледа, па су до скора за њега знали само истински заљубљеници у планину.

-У последње време, у сезони купања има све више посетилаца, нарочито из Ужица и са Златибора. На срећу сви се понашају одговорно, па су језеро и његове обале остали чисти, без смећа и друге прљавштине. Трудићемо се да и у будуће буде тако- каже Младеновић.

На месту где је данас језеро налазио се такозвани „дневни коп“, а мештани кажу да се овде на Косама вадила најквалитетнија руда магнезита.

-Због подземног извора нон-стоп су радиле пумпе које су избацивале воду из копа. А руда са Коса била је знатно бољег квалитета од оне која се копала на друге две локације, на Голим брдима у Сеништима и у Јабланици- каже бивши рудар Бошко Чоловић из Драглице.

Бистро као суза

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.