У Дому здравља на корону тестирано пет особа

Од 14. априла тестирање се обавља у Новој Вароши

Од 14. априла тестирање се обавља у Новој Вароши

За првих седам дана у Дому здравља у Новој Вароши тестирано је пет особа на корона вирус, а резултати ће бити познати данас или сутра. Тестирање се од 14. априла обавља у Тријажној амбуланти, а на основу строгих индикација и процене лекара. У овој новоформираној здравственој јединици кажу  да су од надлежних добили сву потребну опрему, упуте и препоруке за обављање поступка тестирања, а да ће се све евентуалне нејасноће решавати у ходу.

-Пацијенту са симптомима ЦОВИД-а 19, а након обављеног општег и прегледа плућа, као и лабораторијске анализе, дежурни лекар ако посумња на могућност постојања вирусне инфекције, узима брис носа и ждрела. Материјал се по утврђеној процедури и условима даље транспортује у ужички Завод за јавно здравље, који га потом прослеђује у Ветеринарску лабораторију у Краљеву. Резултати теста добијају се у наредна 24 сата – појашњава др Бранко Поповић, директор  Дома здравља и истиче да се тестирање на корону не може радити на иницијативу односно лични захтев пацијента, већ по строго прописаним индикацијама за овај поступак и на основу процене дежурног доктора.

Грађани су, како кажу у руководству Дома здравља, добро обавештени о томе да се чим осете симптоме типичне за ЦОВИД 19 (висока температура, кашаљ, отежано дисање и слично) директо јављају у ову амбуланту, а без претходног телефонског контакта са изабраним лекарем, што је било правило на почетку епидемије.

-Током последњих седам дана број пацијената који се јаве у тријажну амбуланту се смањио, у почетку их је дневно у просеку било пет до шест, сада једно до двоје. Јављају нам се углавном пацијенти са лакшом клиничком сликом, сем у пар случајева који су имали средње тешко стање. Они су одмах упућени на ужичко инфективно одељење где се наставио даљи процес тестирања, дијагностике односно лечења – каже др Поповић.

Обезбеђена заштитна опрема - Дон здравља у Новој Вароши


Иначе, у Новој Вароши је до сада код укупно седам особа потврђена инфекција новим корона вирусом (у међувремену, један заражени је излечен, а један преминуо). Како за "Варошке новине" кажу у Дому здрвља, међу зараженима је и један здравствени радник. Незванично, у питању је лекар, који је на лечењу у земунској болници и осећа се стабилно. Како се такође незванично сазнаје, оболели доктор није имао контакт са већ зараженима.У кућну изолацију у трајању од 28 дана упућена је само његова супруга, која засада нема симптоме инфекције и зато није тестирана на корону.

-Након потврде да је један здравствени радник наше установе позитиван на корона вирус, све даље процедуре смо спровели у складу са препорукама и упутствима ужичког Завода за јавно здравље, који је искључиво надлежан и компетентан за даљи поступак и све подразумевајуће епидемиолошке мере – наглашава др Поповић, и подсећа да у овој установи, иначе, све фукционише у складу са новонасталом ситуацијом, изазваном због епидемије корона вируса. Службе по прописаном режиму здравствених власти раде до 18 сати сваког радног дана, сем Хитне помоћи која је у 24-сатној приправности.

-Медицинске опреме и средстава има у довољним количинама, а за здравствене раднике обезбеђена је и сва потребна лична заштитна опрема – каже др Поповић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.