Поделили 8.000 маски заборављених у магацину

Ђорђе Обућина и Драган Грбовић

Ђорђе Обућина и Драган Грбовић

Више од 8.000 заштитних маски које су прекрили прашина и заборав у магацину бившег Центра „Златар“, коначно су послужиле намени. Пронашли су их Ђорђе Обућина и Драган Грбовић и поделили бесплатно суграђанима, да их током епидемије штите од вируса короне.

И Обућина и Грбовић били су радници Рехабилитационог центра „Златар“ до његовог затварања 2011. године. Данас је овај бањски комплекс у власништву Фонда ПИО и чека продају, а њих двојица, као једини запослени, воде рачуна о објекту који нагриза зуб времена.

-Ко год се пожалио да није у могућности да набави заштитну маску, добио је неколико од нас на дар. Делили смо их по фирмама, продавницама и кафићима, комшијама, рођацима, пријатељима, слали смо их и преко познаника у околна села... Да су остале у магацину вероватно би временом завршиле на депонији, овако су послужиле сврси– кажу за „Варошке новине“ Обућина и Грбовић.

Званично, рок употребе заштитним маскама истекао је пре шест година, због чега су Обућина и Грбовић у почетку били скептични.

-Маске смо почели да делимо тек пошто су нам лекари и фармацеути потврдили да су потпуно исправне. Све су биле у оргиналном фабричком паковању, па им вероватно због тога године проведене у магацину нису ни мало наудиле. Ради се о хирушким маскама од флиса, које имају подесиву траку за нос, и сви који су их користили кажу да су пуно квалитетније од данашњих- кажу њих двојица.

Некадашњи РХ центар Златар, са 330 лежаја, био је узданица развоја туризма на Златару. У време свог највећег сјаја ова установа је годишње остваривала преко 70.000 ноћења, а за четири деценије овде је лечено више од 100.000 пацијената, углавном са срчаним тегобама.

-И након затварања Центар је на неки начин био на услузи мештанима. И данас имамо „на стању“ преко 20 типских болничких кревета и већи број инвалидских колица, које последњих година бесплатно и на реверс позајмљујемо мештанима којима су неопходни током кућног опоравка и лечења- кажу Ђорђе Обућина и Драган Грбовић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.