"Омо-пром": Пелет у три смене

Има 15 запослених: погон у Бистрици

Има 15 запослених: погон у Бистрици

Свима који путију из нашег града ка Пријепољу, сигурно је запала за око пилана крај саме магистрале, на 15 километара од Нове Вароши. Пре скоро две деценије путници су прво примећивали бренту за резање грађе под настрешницом, коју је на ледини монтирао Василије Васо Стојић. После 12 година прво је подигнута пилана за примарну прераду обловине, потом су 2013. године Васови синови Душан (36) и Владимир (32), као сувласници СЗТР „Омо-пром“ доградили нови погон, у којем су пре два месеца почели производњу пелета.

Полазећи од тога да производни погон у Бистрици ради у три смене и да је у њему запослено 15 радника, може се без устезања казати, реч је о успешном породичном бизнису браће Стојић. У пилани годишње се преради седам до осам хиљада чамових трупаца а у пелетари сваког сата произведе се по тона квалитетног пелета.


Занимљиво је да је млађи брат Владимир, чим је стасао, са 18 година почео радити у пилани а старији Душан пословно је ангажован у бистричком погону од 2013. године, после напуштања студија фармације и трогодишњег успешног бављења трговином грађевинским машинама у Београду. „Омо-пром“ је снабдевао аустријску компанију „Алпина“ грађом и алатима, која је изводила радове на коридору десет од Ниша до Димитровграда.

-Са почетком производње пелета остварили смо циљ да постигнемо виши степен финализације прозводње. Са пласманом резене грађе немамо проблема. У Арапске емирате, Ирак и Италију извезли смо греде специфичних димензија, а интересантно је, да нам Италијани траже пелет произведен искључиво од чамовине, без букове пиљевине. Са обловином се снабдевамо из „Србија шума“, Црне Горе и БиХ- упознао нас Душан, који је у породичној фирми задужен за комерцијални сектор.

-Са уграђеном опремом смо веома задовољни. До бренте, хрватске производње, трупци се допремају за резање – примичу се и окрећу, машински, дакле без ангажовања радника. Половну опрему за производњу пелета, купили смо у Хрватској, где смо се пре куповине, на лицу места, у току проиводње, уверили у њен квалитет – каже Владимир.

Струја кочи производњу

Давно инсталирана трафостаница за снабдевање струјом, постала је ограничавајићи фактор за даљи развој „Омо-прома“. Наиме, због мале снаге трафоа, пилана и пелетара не могу радити истовремено. Зато ће убрзо постојећа трафостаница морати да се замени јачом. Браћа Стојићи имају спремне планове за почетак производње собних врата, што ће бити нова фаза у развоју њиховог бизниса.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.