Нововарошко здравство остаје при Ужицу !

Део Здравственог центра Ужице - Дом здравља у Новој Вароши

Део Здравственог центра Ужице - Дом здравља у Новој Вароши

Дом здравља и болничка одељења у Новој Вароши наставиће да раде у оквиру система Здравственог центра Ужице, одлучено је јуче на седници Владе Србије, на којој је измењена спорна Уредба из фебруара ове године по којој овдашња здравствена установа прелази под окриље новооснованог Здравственог центра Пријепоље.

Коригована Уредба о мрежи здравствених установа ступа на снагу 14.априла, а предвиђа да на територији Златиборског округа буду формирана три здравствена центра – у Ужицу, Прибоју и Пријепољу. У склопу ужичког Здравственог центра  радиће домови здравља у Ужицу, Новој Вароши, Бајиној Башти, Чајетини, Ариљу, Косјерићу, Пожеги и Сјеници, са истуреним болничким капацитетима  од укупно 860 постеља. Пријепољски Здравствени центар обухвата тамошњи Дом здравља и болницу са 170 кревета, а прибојски њихове интерне здраствене установе са 110 болничкихпостеља.

У руководству Дома здравља у Новој Вароши задовољни су изменом законског решења односно спорне Уредбе јер сматрају да нема потребе на пречац мењати нешто што добро функционише већ пуне три деценије.

-Влада Србије и Министарство здравља уважили су нашу чврст аргументацију да не постоји ниједан оправдани разлог да се припајамо некој новој организационој јединици када 30 година стабилно делујемо у саставу Здравственог центра Ужице, што је у најбољем интересу грађана и здравствене заштите становништва са овог подручја – каже директор нововарошког Дома здравља и народни посланик др Бранко Поповић.

Поповић тврди да се досадашње функционисање под окриљем Здравственог центра Ужице у пракси већ показало као најбоље решење за пацијенте, као и у смислу организације рада, санитетског транспорта, упућивања пацијената на даље лечење односно хоспитализацију у Ужице или веће здравствене центре и слично.

-Географски, културолошки, па чак и историјски разлози су били више него довољни да се не мења постојећи облик пружања здравствене заштите житељима нововарошког краја – категоричан је др Поповић, који је, одмах након што је почетком фебруара обелодањена нова Уредба о мрежи здравствених установа хитно реаговао и затражио да се ово законско решење поништи или измени у делу који се односи на нововарошку здравствену установу.

-То је у најбољем интересу наших грађана и њихове здравствене заштите. Немамо ништа против оснивања самосталног здравственог центра у Пријепољу који наше комшије траже већ годинама уназад, али је заиста било непотребно да се променама на пречац евентуално наруши систем и квалитет здравствене заштите становништва златарског краја – додаје др Поповић.

(Опширније у наредном броју „Варошких новина“)

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.