Због пандемије короне туризам на Златару трпи велике губитке

Отказани аранжмани до краја маја - хотел

Отказани аранжмани до краја маја - хотел

Корона вирус је у великој мери погодио и сектор туризма. На губитку су и туристички радници на Златару, чији су објекти готово у потпуности испражњени већ почетком марта, а аранжмани отказани за наредна два и по месеца.

Опустео је и хотел “Панорама”, у којем је од увођења ванредног стања, максимално редукована чак и ангажованост седамдесетак запослених и на снази су само обавезна дежурства у сваком од радних сектора.

Што се туриста тиче, раније букирани аранжмани отказани су за период од почетка марта до краја маја, а у пословодству овог највећег хотела на Златару страхују да би се тренд “празних кревета” могао наставити и у првој половини јуна.

-У овој ситуацији нам је свакако примарно здравље наших грађана и гостију, али чињеница је да ћемо се када све ово прође суочити са огромним губицима и у најбољем случају краткорочном стагнацијом даљег развоја туризма у нововарошком крају. Само у хотелу "Панорама" у марту, априлу и мају остаћемо без близу 20.000 ноћења, што је директна финансијска штета од око 40 милиона динара – каже за “Варошке новине” управник “Панораме” и директор Туристичке организације "Златар" Бранко Пуцаревић.

Пуцаревић додаје да су, након прилично берићетног почетка зимске сезоне, и остали смештајни и угоститељски објекти на Златару већ у “дебелом” минусу.

-Ових дана су медије преплавиле информације да су планинске дестинације, те тако и Златар, никад пуније гостију. То није истина. Објекти су празни, аранжмани отказани, а дешава се да су власници вила и приватних апартмана који живе у великим градовима због опасности од корона вируса сами или са својим породицама и најближима дошли у своје викендице на Златару – тврди Пуцаревић.

Према званичним подацима, туристички радници широм Србије трпе огромне губитке, а вирус короне је убио све наде и очекивања за ову годину. И док је претходна, 2019. година, била рекордна, са више од 3,6 милиона туриста, предвиђања су да ће у  2020.  њихов број, у најбоњем случају, бити преполовљен. 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.