Због пандемије 57. МОСИ ће вероватно бити одложене

Нова Варош је последњи пут била домаћин 2008. (Фото: М. Бошњаковић)

Нова Варош је последњи пут била домаћин 2008. (Фото: М. Бошњаковић)

Међуопштинске омладинске спортске игре (МОСИ), планиране за средину јула, вероватно се неће одржати овог лета. Нова Варош ће као домаћин предложити да се оне одложе за годину дана, што не би био први пут, а коначну одлуку донеће Скупштина и Стални комитет МОСИ, као највиши органи Игара.

У руководству општине Нова Варош сматрају да су спортски сусрети младих са тромеђе Србије, Црне Горе и БиХ немогући у условима пандемије вируса корона. Због тога ће Општинско веће на првој наредној седници и званично покренути процедуру да се 57. МОСИ одложе за лето 2021. године. Ово не би иначе био први пут да се МОСИ помере због „више силе“. Слично је било и 1980. када су игре у Иванграду (данашње Беране) одложене такође на годину дана због земљотреса у Црној Гори и ванредног стања.

-У ситуацији када се Олимпијске игре и Европско првенство у фудбалу одлажу за идућу годину због пандемије короне, илузорно је размишљати о организовању МОСИ које треба да се одрже од 15. до 19. јула. Тим поводом обавићемо и разговор са представницима Колашина и Ужица који су одређени за домаћине 58. и 59. МОСИ, и сигуран сам да ћемо код њих наићи на разумевање- каже председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић.

План је био да се на МОСИ у Новој Вароши организују такмичења у 15 дисциплина за више од 2.500 спортиста из 30 општина и градова. Међутим, увођењем ванредног стања због корона вируса све је стопирано.

-Нико са сигурношћу не може да предвиди да ли ће у данима који су пред нама бити додатно пооштрене мере у борби против короне, као и до када ће ово ванредно стање да траје. Чека нас пуно посла, а у оваквим околностима немогуће је расписати потребне тендере, пре свега за детаљну реконструкцију градског стадиона на Браношевцу која кошта више од 20 милиона динара. Да су нормалне околности све би стигли на време, и сигурно бисмо били један од најбољих домаћина- каже Васиљевић.

У очекивању званичног предлога домаћина, већ су обављене консултације унутар Скупштине и Сталног комитета МОСИ и како се сазнаје, заузет је став да се овогодишње Игре одложе „за неко боље време“.

-Чекамо да Општинско веће Нове Вароши и Организациони одбор 57. МОСИ упуте званичну иницијативу, како би Скупштина и Стални комитет могли да донесу коначну одлуку. Како су границе затворене, а и ограничено је окупљање, чланови органа МОСИ изјашњаваће се електронским путем, али је већ сигурно да ће овогодишње Игре бити одложене за идуће лето, а да ће Нова Варош бити њихов домаћин- каже председник Скупштине 57. МОСИ Љубивоје Вранић.

Нова Варош је иначе, један од покретача МОСИ, а последњи пут је била домаћин 2008. године.

„ЗЛАТАРФЕСТ“ НА ЧЕКАЊУ: Како је раније планирано, МОСИ и Златарфест требало је да се одрже у исто време, од 15. до 19. јула.

-За Златарфест нам нису потребне опсежне припреме као за МОСИ, па тако да у том погледу нема препрека да се оне одрже овог лета, уколико се ситуација са короном смири. Међутим, коначна одлука о томе биће донета тек након укидања ванреног стања- каже председник општине Радосав Васиљевић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.