ЕПС планира ревитализацију ХЕ Бистрица

Прва посета: Директор ЕПС-а Милорад Грцић (први с десна)

Прва посета: Директор ЕПС-а Милорад Грцић (први с десна)

Електропривреда Србије планира да у наредне две-три године средствима од око 13 милиона евра ревитализује ХЕ Бистрицу и постојеће капацитете повећа за тридесетак одсто. Друга капитална инвестиција је изградња реверзибилне Бистрице 2, капацитета од 680 мега вати, која би коштала близу 550 милиона евра. То је огроман новац, али садашње опредељење ЕПС-а и актуелног државног руководства је да се, упркос економској неисплативности, овај пројекат у перспективи реализује јер би то био значајан извор чисте, зелене енергије из обновљивих избора и мотор развоја читавог нововарошког краја – казао је генерални директор Електропривреде Србије Милорад Грцић приликом посете Новој Вароши.

Ово је, иначе, први пут да неки од генералних директора Електропривреде Србије посети нововарошки крај, што је, према речима Грцића, “невероватно и недопустиво”. Он је у пратњи начелника Златиборског округа Димитрија Пауновића обишао поједине производне погоне ЕПС-а и деоницу пута Нова Варош-Акмачићи реконстрисану захваљујући средствима овог јавног предузећа.

Генерални директор ЕПС-а је истакао да житељи са ових простора имају право на бенефите јер се експлоатацијом овдашњих водних ресурса производи значајна количина електричне енергије.

-Улагање у развој инфраструктуре један је од начина повраћаја одређених средстава и зато ће Електропривреда Србије наставити да инвестира на том пољу, али нам је у том процесу неопходна боља копча са локалном самоуправом- казао је генерални директор ЕПС-а уз обећање да ће интервенисати да се у што скорије време реши проблем нестабилног напајања електричном енергијом у поједним селима нововарошке општине и поправи изузетно неповољно стање на нисконапонској мрежи.

Начелник Златиборског округа Димитрије Пауновић подсетио је на одличну сарадњу ЕПС-а и општине у периоду када су локалну власт вршили напредњаци са коалиционим партнерима.

-Из касе Електропривреде Србије годишње смо општински буџет допуњавали са преко 90 милиона динара на име накнаде за коришћење грађевинског земљишта. Захваљујући између осталих и овим средствима успели смо да изградимо преко 60 километара сеоских питева, запошљавамо људе , унапредимо привредни амбијент и реализујемо бројне инфраструктурне и друге развојне пројекте. Дринско-Лимске ХЕ су лане финансирале асфалтирање око 3,2 километра дуге деонице пута Нова Варош –Акмачићи-Растоке, а има наговештаја да се рехабилитују и поједине трасе на подручју Радоиње, Ојковице и Трудова – казао је Пауновић на скупу у Акмачићима где су он и први човек ЕПС-а разговарали са житељима ове месне заједнице.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.