Корона стигла и у Златиборски округ. Како се заштитити ?

Двоје заражених у Ужицу

Двоје заражених у Ужицу

Корона је стигла и у Златиборски округ. Од шест нових потврђених случајева заражених корона вирусом два су из Ужица, и они су превезени на Клинику за инфективне болести у Београду.

У Србији је до 18 часова регистровано укупно 89 потврђених случајева COVID 19, од којих се шест налази на респираторима, потврдила је вечерас на конференцији за штампу премијерка Ана Брнабић.

Тим поводом Министарство здравља објавило је на сајту covid19.rs савете о томе како да се заштитимо од инфекције корона вирусом. Текст преносимо у целости:
* * *
Често перите руке сапуном и водом (у трајању најмање 20 секунди) или користите средство за дезинфекцију на бази 70% алкохола.

Избегавајте блиски контакт са особама које имају повишену температуру, кијају и/или кашљу.

Избегавајте поздрављање руковањем и љубљењем, а са саговорницима одржавајте раздаљину од најмање једног метра.

Ако кашљете или кијате прекријте уста и нос надлактицом или папирном марамицом. Марамицу одмах баците у канту за отпатке са поклопцем и оперите руке.

Често проветравајте просторије у којима боравите.

Избегавајте окупљања са већим бројем људи у затвореном простору.

Не узимајте антибиотике на своју руку.

Маску користите само ако кијате или кашљете или уколико негујете болесне.

Често перите руке сапуном и водом

ПРЕПОРУКЕ ЗА ОСЕТЉИВЕ ГРУПЕ СТАНОВНИШТВА

Инфекција корона вирусом у око 80% случајева узрокује благу болест и већина оболелих се опоравља док 6% има тешки облик болести са компликацијама. Највећи број тешких облика болести регистрован је код особа старијих од 60 година и особа са хроничним болестима (болести срца и крвних судова, хроничне болести дисајних органа, шећерна болест). Старије особе и особе са хроничним болестима треба да се придржавају истих општих мера заштите као и општа популација и да користе своју уобичајену терапију према савету лекара.

Мере заштите:

Често перите руке водом и сапуном (у трајању од најмање 20 секунди) или средствима која садрже 70% алкохол.

Избегавајте блиски контакт са особама које имају повишену телесну температуру, кијају и/или кашљу.

Избегавајте поздрављање руковањем и љубљењем, а са саговорницима одржавајте раздаљину од најмање једног метра.

Не дирајте очи, нос и уста неопраним рукама.

Ако кашљете или кијате, прекријте уста и нос надлактицом или папирном марамицом. Марамицу одмах баците у канту за отпатке са поклопцем и руке одмах оперите.

Хируршку маску користите ако кијате и кашљете или уколико негујете болесног члана породице док се маска не овлажи. Након скидања маске обавезно темељно опрати руке.

Често проветравајте просторије у којима боравите.

Избегавајте боравак у затвореном простору са већим бројем људи- средства јавног превоза у време већих дневних гужви, одлазак у супермаркете, тржне центре и друга места јавног окупљања (нпр. биоскопи, позоришта, спортске манифестације).

Уколико имате заказан лекарски преглед или вам је потребан рецепт за лекове које редовно узимате, контактирајте лекара телефоном.

Не узимајте антибиотике на своју руку.

Одржавајте хигијену животног простора.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.