Интервју са председником општине Радом Васиљевићем

Интервју са председником општине Радом Васиљевићем

Интервју са председником општине Радом Васиљевићем

Снагу трошили на туђе проблеме!

При крају смо посла на „демонтажи“ бивше власти која је својим погубним одлукама нанела вишемилионску штету нашој општини. Послали смо у историју оне који су се бахатили на народни рачун и приватизовали општинску имовину, што је можда наш највећи успех. За људе попут њих неће више бити места у локалној власти, бар док сам ја на овој функцији, каже председник општине Радосав-Раде Васиљевић, сумирајући за „Варошке новине“ резултате првих сто дана власти коалиције чију окосницу чине његова ГГ „Нови људи за Нову Варош“, ДС и НС.

- Ових дана смо након више перипетија сменили секретара Спортског савеза општине, која након промена 19. септембра одбија да сарађује са новом општинском власти, а на исти начин се понаша и директорица Центра за социјални рад. Због тога ће и она бити смењена када се стекну законски услови, као и директор Регионалне депоније Бањица. Ми ћемо и ове године из буџета издвојити више од 20 милиона динара за рад спортских клубова и морамо имати контролу у расподели тог новца, што због бојкота од стране бившег секретара Спортског савеза то није могуће – каже Васиљевић.

У новој општинској власти кажу да су јесенас средствама из буџета и уз помоћ Владе Србије, Војске и „Дринско-Лимских ХЕ“ извели значајне радове на путној инфраструктури. Новим слојем асфалта пресвучено је 1.600 метара пута према Растокама и центру Божетића, урађен је нови километар асфалта према Бријачу на Муртеници, а асфалтирана је и километар дуга пешачка стаза од насеља Милановац до туристичке зоне на Златару. Било је радова и на атарским путевима у Вранешима и према Бакиној бари у Рутошима, као и до викенд насеља у близини цркве на Златару.

- Више се и није могло јер смо дошли на власт при крају грађевинске сезоне. Наследили смо бројне проблеме и све време су нам подметали клипове у точкове, а и руке су нам биле везане због одлуке бивше власти око СНС да незаконито укине Дирекцију за грађевинско земљиште и отпусти запослене. Успели смо, међутим, да у законском року обновимо и трансформишемо Дирекцију, па она од 1. децембра ради као одељење општинске управе за инвестиције. Захваљујући томе зимус смо у могућности да организујемо посао на чишћењу сметова по селима , а припремићемо до пролећа и пројекте за нове радове на инфраструктури – каже Васиљевић.

На честе оптужбе опозиције да се хвали пројектима које је започела бивша власт, Васиљевић одговара:

- Одговорни смо људи и нормално је да ћемо наставити да реализујемо оне наслеђене пројекате који су у најбољем интересу за грађана. Камо среће да се и СНС тако понашао када је 2012. преузео власт од ДС. Због њихове осионости општина је тада морала да у републички буџет врати 16 милиона динара који су јој одобрени за изградњу савременог базена на Пуцаревини за потребе оснежавање скијалишта на Златару. Нешто касније су на истом месту и у исту намену ископали обично мочило и изведене радове платили чак седам милиона динара из општинског буџета.

Председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић каже да је за ово кратко време нова општинска власт започела и реализацију два пројекта, од којих су сви бежали.

- За непуна два месеца смо средствима општине озидали и укровили капелу на градском гробљу на Коцељу. Радови ће бити настављени на пролеће а наша општина ће, на жалост, међу последњима у овом делу Србије добити објекат ове намене. Започели смо и решавање проблема водоснедбавања седам села у месној заједници Божетићи, вредан више милиона евра. За његову реализацију годишње ћемо издвајати 20 милиона динара из буџета, а помоћ је обећала и држава. Нећемо запоставити ни остала села, а у њихов развој биће уложено знатно више од 11 милиона динара колико нам је у општинском буџету за пољопривреду лимитирала држава- каже Васиљевић.

- Пуно је урађено и на отварању нових радних места. У погонима бивше „Инове“ у Кокином Броду једна компанија из Турске јесенас је запослила 70 људи на преради дрвета, а посао ће добити још толико, док би на пролеће требао да се реализује договор са компанијом из Италије о отварњу погона за производњу обуће у бившој „Обућари“, уколико нађемо довољно радне снаге. Италијани у Србији имају преко 600 радника, а на обуци у њиховом погону у Београду већ је било десетак наших суграђанки. Ових дана понудићемо у закуп и преосталих 3.000 квадрата у „Иновиним“ халама. Има доста заинтерсованих а посао ће добити ко се на лицитацији обавеже да ће запослити више радника, минимум је 20- каже Васиљевић.

Сарадња са Владом

За реализацију свих планираних пројеката општинска власт очекује помоћ државе и донатора.

- Имамо добру сарадњу са Владом Србије иако у локалној власти нема напредњака. Нико нам није пребацио због тога, чак смо и добили понуду из врха да преузмемо општински одбор СНС на чему им хвала. Препознали су у нама честиту и поштену власт што је за њих најбитније. Ми немамо ништа против СНС, али имамо против њених локалних функционера који су за време своје власти упропастили Нову Варош – каже председник општине Радосав Васиљевић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.